Column 'Liegen dat is leuk'
Gisteren kocht ik een boek, dat ik met rode oortjes en met aangename verbazing in een ruk uitlas. De schrijver heet Jan Henk van der Velden en het boek heet "Iedereen liegt, maar ik niet." Het heeft als ondertitel "De waarheid over leugens." Mooi gevonden! Nog mooier is dat de schrijver een zogenoemde liegladder met zeven treden bedacht en met voorbeelden uit de wetenschap, de reclame,de politiek, zijn eigen juridische praktijk maar vooral met voorbeelden uit onze alledaagse werkelijkheid volstrekt helder maakt dat iedereen dagelijks op de onderste 3 treden van die liegladder in wankel evenwicht staat te balanceren.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Column 'Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?'
   
  2 nieuwe columns: 'Hemahelden' en 'Hoogleraar Satire'
De nieuwe columns staan weer online. Lees ze via het menu-item column.
   
  2 nieuwe columns
Er staan weer 2 nieuwe columns online: 'Bert en de ring?' en 'De heren X enY vanwege het bezoek van Z'

Lees verder onder het menu-item column
   
  Column 'Petje af voor Aboutaleb'
In een week waarin het dameshoedje in al zijn fraaie dan wel bizarre verschijningsvormen centraal stond, een week waarin maar weer bleek dat Nederland rijk bedeeld is met hoedjesduiders, hoedjesanalisten en hoedjescritici, heb ik maar weinigen horen zeggen: "Petje af voor burgemeester Aboutaleb van Rotterdam!"

Lees verder onder het menu-item cilumn
   
  Column 'Spiegelborsten'
Omdat ik mijn rechterhand gebruik om me met het mes te scheren en die rechterhand tijdelijk in het gips zit besloot ik uit scheernood mijn baard maar te laten staan. Toen die baard na enige weken min of meer stond werd me dagelijks gevraagd: "Draag jij een baard?"

Lees verder onder het menu-item column
   
  Henks column 'Eeuwig leven'
Als we de burgemeester van Utrecht buiten beschouwing laten durf ik er mijn hand voor in het vuur te steken dat niemand het eeuwige leven heeft. Het eeuwige aardse leven bedoel ik want het buitenaardse leven laat ik het terrein van dominees, priesters en Steven Spielberg.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Henks colums ' Weercijfers en Op een onbewoond eiland'
Als gevolg van de gevolgen van een kleine misstap lig ik al een week op bed naar buiten te kijken. Het meest opvallende wat daar vanuit mijn perspectief is te aanschouwen? Het Weer! Gegeven de kwaliteit ervan kun je er maar beter naar kijken dan er in vertoeven - maar dit is strikt persoonlijk omdat ik nooit een groot liefhebber van gekleed zwemmen op de openbare weg ben geweest.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Column 'Het doodsinstinct'
   
  Column 'TopToppers'
Als ik mijn dochter vraag of ze zin heeft om met me naar de bioscoop te gaan en ze heeft die zin, dan zegt ze: "Super leuk idee zeg!" Super is de eerste helft van het woord superlatief en superlatieven zijn schering en inslag in het taalgebruik aan het worden. Je hebt nog steeds schrijvers en topschrijvers maar ik vraag me af hoe lang dat nog kan duren want in de sportwereld heb je naast de gewone favorieten tegenwoordig ook de topfavorieten en het wordt gebruikelijk om de top van die topfavorieten aan te duiden met het woord uberfavoriet.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Column 'Deskundige waterlanders'
Ik zette de radio aan en viel met mijn neus in de boter. Omdat iets of iemand had uitgedokterd dat vrouwen, net iets vaker dan mannen, op hun werk wel een traantje moeten laten, mocht een vrouwelijke emotiedeskundige willekeurige bellers voorzien van waterlanders intomende adviezen.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Henks column 'Animal Cops'
Dik dertig jaar geleden stierf een tante van me die me een schildpad naliet. Een paar jaar geleden ontsnapte het beest uit mijn tuin en vroeg ik aan het dierenasiel of ie wellicht gevonden was. Een paar weken eerder was daar toevallig een zoals later bleek andere schildpad gebracht die net als de mijne niet gechipt was in zijn linker achterpoot. En derhalve ook zonder schildpadvergunning gehouden was.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Henks column 'In smart zult gij kinderen baren'
Ik heb 1 keer in mijn leven een bevalling meegemaakt, als toeschouwer vanzelfsprekend.
Na mijn vrouw 12 uur gruwelijk pijnen te hebben zien lijden wist ik 2 dingen zeker. Dat de Chinese 1 kinds politiek in termen van het onthouden van geboortepijn ergens ook iets heel vrouwvriendelijks heeft en dat het krankzinnig is dat het in Nederland gebruikelijk is om vrouwen zonder enige verdoving te laten bevallen. In het verlengde van dat laatste heb ik mijn zwangere dochter en enigst kind er op gewezen dat het in de meeste beschaafde westerse landen de normaalste zaak van de wereld is om te willen dat de bevalling onder verdoving van een ruggenprik zal plaatsvinden.

Lees verder onder het menu-item column
   
  Column 'Komkommersalade'
   
  Column 'Ammodo Ammehoela!'
De Stichting Optas beheerde de pensioenen van werknemers in de Nederlandse Vervoer - en havenbedrijven. Het stichtingbestuur vond dat enorm saai en ook heel moeilijk werk en verkocht daarom in 2007 het complete pensioenfonds aan de Aegon. De Aegon betaalde daarvoor anderhalf miljard Euro aan die Stichting Indertijd dacht ik eerst heel even, wat gek dat als je geld, aandelen en obligaties van een pensioenfonds verkoopt, je dat blijkbaar voor anderhalf miljard minder doet dan het totaal ervan waard is?

Lees verder onder het menu-item column